Direct naar:

Behandelen met Virtual Reality

Twintig behandelaren van GGNet en Bas zijn de afgelopen weken getraind in het bieden van Virtual Reality-behandelingen. Patiënten kunnen in een virtuele bus stappen of oefenen met gesprekken in een supermarkt zonder de behandelkamer te verlaten. ‘Dat patiënten dit veilig kunnen oefenen, is zo belangrijk voor het herstel’, vertelt Widel van Son, klinisch psycholoog.

Gepubliceerd: 14 november 2019

Een VR-bril en koptelefoon

Met de VR-bril op komt de patiënt  in een virtuele wereld waarin situaties geoefend kunnen worden die voor iemand bijvoorbeeld spannend of moeilijk zijn. Zo kunnen patiënten oefenen met rondlopen in een bus of gesprekken aangaan in een winkelstraat, supermarkt of café. De behandelaar  reguleert de virtuele wereld vanachter het scherm en kan via een stemvervormer en de koptelefoon van de patiënt de rol van een virtueel persoon aannemen.Widel van Son: ‘Normaal gesproken kun je niet bepalen hoe dit soort sociale situaties verlopen. Met virtual reality kan dat nu dus wel.’ De behandelaar kan bepalen hoe karakters eruitzien, zich gedragen en wat zij zeggen.

Twee behandelaren oefenen met VR

Gepubliceerd: 14 november 2019

'Net echt'

Tijdens de training kregen behandelaren ook zelf de VR-bril op. ‘Het is veel echter dan je vantevoren denkt’. Ook mocht iedereen oefenen om de karakters emoties te laten tonen, gebaren en te laten praten. De behandelaren zien veel mogelijkheden en hebben al groepen patiënten in gedachten bij wie zij dit kunnen toepassen. Bij mensen met sociale angst bijvoorbeeld of met een psychose. Ingrid (GZ-psycholoog): ‘Dit past ook heel mooi in de korte trajecten van Bas’.

 

Supermarkt in VR

Gepubliceerd: 14 november 2019

Het werkt

Uit onderzoek bleek dat deze behandeling heel goed helpt bij mensen met psychose. Na de VR-behandeling hadden mensen veel minder last van achterdocht en angst in sociale situaties in hun dagelijks leven vergeleken met mensen die geen behandeling hadden gekregen. Maar werkt het ook beter dan de gebruikelijke behandeling? Dat moet in een vervolgonderzoek blijken. De ervaring leert wel dat de behandeling sneller gaat.

Twee menen in kantoor in VR

Gepubliceerd: 14 november 2019

Voor wie

GGNet wil inzetten op veel meer technologie in de zorg. Vanaf nu zijn behandelingen met VR mogelijk bij Bas Apeldoorn en Zevenaar, VIP Apeldoorn (vroege interventie psychose) en de poli’s van Zevenaar. We gaan onderzoeken waar meer kansen liggen om VR in te zetten, zoals bij Jeugd en de forensische zorg.

Twee mensen in winkelstraat in VR