Direct naar:

Publicatie over biofeedback app Sense-IT

Youri Derks (Klinisch psycholoog in opleiding bij GGNet en onderzoeker) ontwikkelde samen met andere onderzoekers van de Universiteit Twente een app die patiënten helpt om hun emotionele spanning sneller op te merken. In oktober publiceerden zij hier een artikel over in wetenschappelijk tijdschrift JMIR.

Gepubliceerd: 22 november 2019

 

Wat houdt de app in?

Patiënten met borderline persoonlijkheidsproblemen ervaren moeite in het omgaan met emoties. Het doel van de app Sense-IT is dat patiënten eerder herkennen als zij gespannen zijn zodat zij daar dan wat aan kunnen doen. Een smartwatch registreert signalen van het lichaam. Op de smartwatch kunnen ook resultaten bekeken worden. In de app kunnen patiënten  gegevens invoeren en zien wat de smartwatch registreert. Er wordt een overzicht gegeven van alle gemeten veranderingen in lichamelijke spanning, waarbij de gebruikers zelf nog makkelijk aantekeningen kunnen toevoegen. Dit kan gebruikt worden als aanvulling of vervanging van registratieformulieren. Ook kunnen ze aangeven hoe en in welke mate ze de emotionele spanning zelf ervaren hebben. De gebruikers kunnen als ze dat willen hun metingen en aantekeningen makkelijk delen met hun behandelaar via e-mail. Zo kan de app eenvoudig geïntegreerd worden in de bestaande behandeling. 

 

Testen met gebruikers en experts

In dit onderzoek, een designonderzoek op basis van User Centered Design, is de app ontwikkeld. Dat betekent dat de gebruikers bij elke stap van de ontwikkeling van de app betrokken zijn. Op basis van theorie, gebruiksvriendelijkheid en haalbaarheid is een eerste werkende versie ontwikkeld. ‘In verschillende rondes is de app getest met patiënten, behandelaren en ontwerpexperts. Op basis van die methodiek is de app in stapjes zo verbeterd dat alle doelgroepen zeggen: dit vinden we prettig, dit werkt.’ vertelt Youri Derks. 

 

Testen in de praktijk

De volgende stap is dat er een pilot gestart wordt om te kijken hoe Sense-IT opgenomen kan worden in de behandeling. In welke vorm dit het beste kan en op welk moment. In dit onderzoek wordt getest of Sense-IT effect heeft. Ook kan Sense-IT bij andere groepen patiënten getest gaan worden. Wil jij met jouw patiënt of groep hier deel van uit gaan maken? Laat het dan weten aan Yolanda Huijsmans via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees het hele artikel