Gepubliceerd:

55 ouderen die kampen met psychiatrische problemen zoals depressie of angst kwamen tot voor kort één of meerdere dagdelen per week naar de Deeltijdbehandeling in Doetinchem of Zevenaar voor hun behandeling. Voor hen betekent de sluiting van de deeltijdbehandeling een gemis van structuur en houvast. Het team van deeltijdbehandeling Doetinchem en Zevenaar heeft daarom gezocht naar mogelijkheden om de behandeling in aangepaste vorm door te laten gaan en de 'Deeltijd op Afstand' opgestart. De verschillende behandelmodules, inclusief de instroomgroep voor nieuwe patiënten, zijn hiervoor omgezet naar zogenaamde ‘video- of telefoonmodules’ waarin behandelaren contact hebben met patiënten en modules met opdrachten om zelf thuis actief of creatief aan de slag te gaan. Wekelijks is er een contactmoment om de voortgang te bespreken.

Om de opdrachten thuis goed uit te kunnen voeren, krijgt iedere patiënt een doos met materialen van de deeltijdbehandeling in bruikleen. De doos wordt wekelijks thuisbezorgd en met de veilige 1,5 meter afstand op de deurmat verwisseld. Deze doos bevat de verschillende modules en twee opdrachten met het benodigde materiaal.

Een extra houvast in deze onzekere tijd!

‘Het wekelijkse contact met de behandelaren betekent voor veel patiënten vaak net dat stukje structuur, houvast en veiligheid waar men juist nu zoveel behoefte aan heeft’, zeggen psychiatrisch verpleegkundige Debbie Grootbod en activiteitenbegeleidster Anne-Marie Ngegbai. ‘Door het wekelijkse telefonisch contact kunnen we toch op afstand in contact blijven en de voortgang van de behandeling blijven volgen Belangrijk is ook dat we signalen van terugval kunnen signaleren en daarop actie kunnen ondernemen’.