Gepubliceerd:

Kan je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Manon Huisman, en in tegenstelling tot andere collega’s uit deze rubriek, ben ik al jaren werkzaam bij GGNet. Ik ben nieuwsgierig naar wat een ander drijft, ga daarom graag in gesprek met mensen, en zoek de verbinding. Mijn tijd besteed ik aan werk, aan sport (bij voorkeur buitensporten) en mijn kinderen. Genieten doe ik het liefst met goed gezelschap, en een glas wijn in de zon.

Hoe ben je bij GGNet terecht gekomen?

Ik ben in 2006 gestart als beleidsmedewerker, bij het toenmalige organisatieonderdeel GGNet Specifieke Zorg. Dit organisatieonderdeel bestond uit verschillende klinische voorzieningen, o.a. De Boog, VGGNet, NAH, de Mate en de Weerd (nu: de Meent). Voor mij ging er een wereld open; de wereld van de geestelijke gezondheidszorg, nadat ik eerder werkte bij de Rijksoverheid – Ministerie van VWS. Wat een kleurrijke sector is dit. Zowel qua thema’s die spelen, als de mensen waarmee ik werk, en waarvoor ik werk.

Waar werk je? En welke ontwikkeling heb je doorgemaakt binnen GGNet?

Inmiddels ben ik 15 jaar verder. Van beleidsmedewerker, heb ik in 2013 de overstap gemaakt naar zorgmanagement. Ik kreeg de kans om als manager samen met de teams van de Mate en de Weerd, de kliniek de Meent te gaan vormen. Een setting voor EPA patienten die zonder uitzondering vaak al jaren opgenomen waren en verbleven op het instellingsterrein in Warnsveld. Met de bouw van de Meent, hebben we een kliniek gerealiseerd, waarbij herstel – normalisatie maar zeker ook gerichte behandeling zijn plek heeft gekregen. In een nieuw pand, met een duidelijke visie, en bovenal met betrokken en bevlogen collega’s. Niet alleen heeft dit geleid naar een enorm herstel (en ambulantisering) bij patienten, maar gaf ook veel werkplezier en overtuiging bij collega’s (en mijzelf) dat ontwikkeling (waar dan ook, en bij wie dan ook) er toe doet!

Sinds april 2020 heb ik mijn eigen persoonlijke ontwikkeling een nieuwe boost gegeven, en ben binnen GGNet gestart als directeur van de Divisie Ambulant/ Scelta en Amarum. Kortom nu 1 jaar in deze functie, en in dat opzicht, nog relatief fris en nieuw binnen deze divisie. Vandaar dat ik (nog) mee mag in deze rubriek.

Waar krijg je energie van in je werk?

Ik ben erg onder de indruk van de passie van onze collega’s, díe altijd weer een extra pas zetten om goede zorg te bieden. En dan bedoel ik echt iedereen, behandelaren – verpleegkundigen – secretariaatsmedewerkers - de collega’s van communicatie – HR, onze financiële mensen, de mannen van de groenvoorziening – ik kan niet compleet genoeg zijn.
De professionaliteit, het niet schuwen van eigen reflectie en de totale overgave om de mens die bij ggnet aanklopt kort, dan wel meer langerdurend, te ondersteunen in zijn/haar weg naar herstel.
Dat geeft mij energie, en draag ik op mijn plek graag aan bij.

Wat kost je energie?

Het kost mij energie om me te verhouden tot de landelijke richtlijnen en keuzes. Het feit dat de GGZ in het Corona-debat weinig prioriteit heeft gekregen, raakt me. Temeer ik zie wat alle collega’s dit jaar hebben gegeven om de zorg overeind te houden. Veel, heel veel respect, heb ik daarvoor.

Het afgelopen jaar heeft veel van ons allen gevraagd; het werk meer vanuit huis organiseren, met veel digitaal contact, en weinig fysieke ontmoetingen met collega’s doet daarbij ook wat in mijn eigen energieniveau. Ik mis het spontane contact, en de ‘spielerei’ tussen de bedrijven (lees: overleggen) door.

Hoe word je in je werk begeleid?

Mooie vraag! Ik ervaar een bestuur- en directieteam die vanuit visie op goede zorg, een richting voor de toekomst ontwikkeld. Niet vanuit het kantoor, maar samen met de (zorg)inhoudelijk opgeleide professionals. Ervaren collega’s die met elkaar lef tonen om vanuit visie het verschil te willen maken. Met uiteraard een zoektocht hoe we dit financieel faciliteren. Ik word met regelmaat uitgedaagd om ruimte te nemen voor reflectie. Ik voel me welkom in dit ambitieuze team.

Hoe vind je het om te werken voor GGNet?

Het maakt me trots. Ik ben één voorbeeld binnen GGNet die laat zien dat persoonlijke ontwikkeling en groei mogelijk is!
Binden en boeien van personeel, daar geloof ik in. Ik ben ervan overtuigd dat dit onder andere te maken heeft met het neerzetten van een punt op de horizon (waar gaan we naar toe; beweging / door ontwikkelen / focus bieden; groter denken, kleiner doen).
In mijn rol nu, streef ik dat na. Ik geloof in de beweging naar meer regionaal, wijkgericht en maximaal flexibel zorg bieden, en samen met netwerkpartners bijdragen aan herstel van de zelfredzaamheid van de mens. Expertise vroegtijdig en gericht inzetten. Autonoom en toch in verbinding.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Onze GGNet ambitie is groot. Ik verwacht dat ik de komende 5 jaren hier mijn tanden flink in kan zetten. En daar heb ik veel zin in.

Heb je zelf nog toevoegingen die je kwijt wilt?

Ik zou graag een collega willen uitnodigen om een dag met mij te ruilen van “stoel”. Ik pak die werkdag de taken op van een collega, en de betreffende collega draait een dag mijn agenda. Nieuwsgierig naar elkaar, en weten wat er speelt, over en weer … Wie durft?