Rick Heutinck is verpleegkundige bij GGNet Ambulant in Zevenaar. Dat stond niet in de sterren geschreven, maar het loopbaanadvies van zijn zus bleek een schot in de roos. Beweging is een van de belangrijkste ingrediënten die de voormalig gymdocent aan zijn werk toevoegt. ‘Gewoon doen en rustig door blijven gaan’, zegt hij. ‘Bewegen maakt zo veel los.’

“Wandelen, een rondje fietsen of hardlopen, weer of geen weer: jas aan en gaan. Bewegen is gezond, juist ook voor mensen met psychische klachten. Een voorbeeld? Voor een patiënt met depressie waren we nog aan het onderzoeken welke behandeling geschikt zou zijn. Omdat stilzitten weinig soelaas biedt, kreeg ze het voorstel om alvast bij mij en mijn collega Esmée deel te nemen aan runningtherapie. Haar reactie: ‘Ik heb nog nooit hardgelopen, ik kan dat niet, daar ben ik te zwaar voor.’ Maar iedereen kan meedoen, daar zorgen wij wel voor. Het heeft namelijk zo’n positieve kracht, die gunnen we iedereen die ervoor openstaat.
Door mee te doen, komen patiënten met anderen in contact. Ze worden op gezette tijden ergens verwacht. Het geeft structuur aan hun week, ze komen op meerdere fronten weer in beweging. Het vraagt geduld, maar mijn motto is: gewoon doen en rustig door blijven gaan, dan zie je vanzelf resultaat. Zo ging het ook bij deze vrouw. ‘Misschien heb ik geen medicatie of andere therapie meer nodig’, concludeerde ze zelf na een tijdje. Zo zie je maar: bewegen kan mensen een enorme boost geven.”

Op het lijf geschreven
“Sporten is altijd belangrijk voor me geweest. Ik speelde vroeger basketbal, heb ook hoog niveau geturnd, keepte jarenlang bij een voetbalteam in de eerste klasse en sinds een kleine tien jaar ben ik fanatiek hardloper. Dat ik sport ook kan inzetten in mijn werk als verpleegkundige vind ik geweldig. Dat had ik niet voorzien toen ik bij GGNet naar een opleidingsplek solliciteerde.
Mijn beide ouders en mijn zus zijn verpleegkundige. Ik was gymdocent, eerst bij een jeugdinrichting in Harreveld, later op een praktijkschool in Doetinchem. Mooi werk, maar na verloop van tijd begon ik toch om me heen te kijken. Mijn zus, die al bij GGNet werkte, ‘wist zeker’ dat verpleegkunde ook mij op het lijf geschreven was. Ik twijfelde, maar was ook nieuwsgierig. Ik heb de mbo-V-opleiding bij GGNet doorlopen en ben daarna ook de hbo-opleiding gaan doen. Mijn zus had gelijk, ik vind het een prachtig vak.”

‘Wat heeft deze patiënt nodig en hoe kan ik daar als professional en als mens bij aansluiten?’

Ruimte voor eigenheid
“Mijn dagen bij Ambulant Zevenaar zijn heel afwisselend. Ik bezoek patiënten thuis, met wie ik praktische zaken doorneem, bijvoorbeeld de weekplanning, of juist een eind gaan wandelen om ruimte te geven aan gedachten en gevoelens. Ik heb wekelijks casuïstiekbesprekingen en teamoverleg met collega’s en werk nauw samen met de psychiaters, verpleegkundig specialisten en spv’ers. Ik ontvang ook patiënten op de poli, verstrek en dien medicatie toe, houd spreekuur voor patiënten en begeleiders van een beschermde woonlocatie, vervul een dagdeel per week de baliedienst, waarin ik niet-administratieve, zorgspecifieke vragen van patiënten en naasten beantwoord, en ik geef dus running therapie.
Ik geniet van die variatie, ik kan er mijn energie goed in kwijt. Maar het allermooiste aan mijn werk vind ik het zoeken naar de persoonlijke invalshoek. Wat heeft deze patiënt nodig? En hoe kan ik daar als professional en als mens bij aansluiten? Dat vraagt best wat creativiteit en daar is bij GGNet volop ruimte voor. Je hoeft niet in een mal te passen. Je eigenheid wordt gewaardeerd. En hoe dichter je in je werk bij jezelf kunt blijven, hoe beter je je vak kunt uitoefenen, is mijn overtuiging. En dan werk ik ook nog eens in een supermooie, groene omgeving. Ik ben hier al tien jaar helemaal op mijn plek.”

Vacatures Ambulant

Wil je werken op een Ambulante afdeling binnen GGNet? We maken graag kennis met je. We werken op verschillende locaties in Noord- en Oost-Gelderland. Kijk eens tussen onze vacatures of neem contact op met onze recruiters om te kijken wat de mogelijkheden zijn: werkenbij@ggnet.nl. Of meer weten over het volgen van opleidingen bij GGNet? Opleidingen & stages (werkenbijggnet.nl)