Onderaan deze blog zullen we dieper ingaan op het antwoord. Wij, Hanna en Laura, hebben deelgenomen aan de Agogendag 2023 waarbij wij antwoord hebben gekregen op de bovenstaande vraag. Het gaat hierbij om hoe je wel op een goede manier tot een gedragsverandering kunt komen.

Agogendag 2023
Wij doen momenteel de opleiding Social Work op het Windesheim te Zwolle. We hebben gekozen voor de specialisatie tot GGZ-Agoog, dit houdt in dat wij ons specialiseren in psychiatrie en verslaving. Gedragsverandering speelt hier een belangrijke rol in. Onze huidige praktijkplek is op de leerafdeling waar wij fulltime stage lopen. Vanuit de leerafdeling hebben wij ons aangemeld voor de Agogendag 2023. Hier hebben wij een masterclass gekregen over gedragsverandering. Een zeer interessante dag, waarbij wij veel aansluiting hebben ervaren bij onze opleiding tot GGZ-Agoog. We vonden het inspirerend om verschillende collega-agogen te ontmoeten vanuit andere locaties vanuit GGNet.

Duwtje
De Agogendag die we hebben bijgewoond werd georganiseerd door GGNet. Hierin heeft de Agogenstaf zich voorgesteld en hebben zij toegelicht wat zij doen. De Agogenstaf bestaat uit collega’s uit het werkveld die de agogen vertegenwoordigen in het bestuur. Verder werd er tijdens deze dag een masterclass gegeven door Britt en Ruben van Duwtje. Duwtje is een organisatie die zich toespitst op gedragsverandering. Hiervoor hebben zij een boek geschreven waarover deze lezing ging.

Logica ontrafelen
De masterclass hebben wij als zeer interessant ervaren, omdat wij het gevoel hadden veel theorie toe te kunnen passen in de praktijk. We hebben ons verdiept in het gedragsmodel, waarin er vier knoppen zijn als het gaat om motivatie. Aan deze knoppen kun je draaien om tot de gewenste gedragsverandering te komen. Het is belangrijk bij te sturen in deze vier knoppen en te kijken welke factor er versterkt kan worden. De vier knoppen waar het over gaat zijn als volgt:
- Gemak
- Weerstand
- Normen
- Motivatie
Het is belangrijk interactief met bovenstaande factoren bezig te zijn. Zoals Britt en Ruben het hebben toegelicht: ‘Gedrag is voorspelbaar, de kunst is om de logica te ontrafelen’. Op onze praktijkplek zijn wij als stagiaires samen met de patiënten actief bezig met aan welke knoppen we kunnen draaien zodat zij komen tot hun gewenste gedragsverandering.

8 procent
Het antwoord op de allereerste vraag is dan ook 8% van de mensen. Door dagen zoals de Agogendag leren wij positieve verandering te brengen in dit percentage. Op deze manier kunnen we onze patiënten zo goed mogelijk ondersteunen en valt er voor zowel patiënt als medewerker het meeste leerrendement te behalen. Als stagiaire kun je je ook opgeven voor dit soort dagen om je theoretische kennis te verbreden.

Hopelijk tot ziens!
Hanna en Laura