Mijn naam is Marcha de Haan en ik begeleid de studenten vanuit het ROC Rijn IJssel. Zelf heb ik als psychiatrisch verpleegkundige gewerkt op een gesloten afdeling op Pro Persona. De afdeling waar ik het langst gewerkt heb is Langeberg 3-4. Na crisisopname kregen werden de cliënten doorverwezen naar de gesloten afdeling waar ik werkte. Er waseen grote diversiteit aan ziektebeelden en zorgvragen. Ik heb daardoor veel gezien en meegemaakt.
Wat mij zo trekt in het vak verpleegkundige in de psychiatrie is het contact met de mensen. Ik vind het heel fijn om te werken vanuit een holistische visie. Het menselijke contact vind ik belangrijk in mijn werk. De laatste twee jaar heb ik als verpleegkundige in de TBS kliniek de Pompekliniek gewerkt. Dat was een groep met acht mannen met schizofrenie. Dit vroeg een continue alertheid en die uitdaging past bij mij.

Daarna heb ik de docentenopleiding gedaan. Op dit moment ben ik al weer elf jaar aan de slag bij ROC Rijn IJssel als docent bij de opleiding verpleegkunde. Daarnaast begeleid ik ook de studenten van de leerafdeling de Meent. Ik kan genieten van het overbrengen van anekdotes waardoor de studenten uiteindelijk de theorie verbinden aan de praktijk. Door het doceren van ziektebeelden, het bieden van verdiepende lesstof en het bespreken van de opdrachten van studenten ontwikkelen zij zich steeds verder. Daarbij is het coachen van studenten op de juiste beroepshouding noodzakelijk om de cliënten te kunnen helpen.

Dit alles doe ik in nauw overleg met Nancy Venhorst en de coaches van de leerafdeling. Deze samenwerking maakt dit “werkend” leren zo bijzonder. De studenten worden niet losgelaten in de praktijk, maar worden stap voor stap begeleid. Ik blijf het mooi vinden om te zien hoe studenten groeien. Niet alleen als verpleegkundige, maar ook als persoon. Hun eigen leerproces staat daarbij centraal. Ik vind het daarbij een meerwaarde om de studenten te zien in de omgeving waar dat leren tot stand wordt gebracht.

Marcha de Haan

Docent Verpleegkunde, Rijn IJssel College