Voordat ik aan de opleiding begon wist ik niet eens dat je als verpleegkundige in de GGZ kon werken. Op school hoorde ik over de ervaringen van oud-stagiaires die op de leerafdeling stage hebben gelopen en het sprak mij meteen aan. Ik heb wel erbij stilgestaan dat dit heel gewaagd is, omdat het om een jaarstage gaat. Mocht de stageplek niet bevallen dan zou ik vertraging oplopen. Tevens waren er wat twijfels over de doelgroep en mijn persoonlijkheid. Is er wel een match? Dit is wel een vooroordeel over de GGZ.

Op de leerafdeling heb ik heel veel verantwoordelijkheden gekregen en heb ik mij in een veilige leeromgeving kunnen ontwikkelen. Dit heeft er toe geleid dat ik mijzelf beter heb leren kennen en meer zelfvertrouwen heb gekregen. Mijn naasten konden dit ook aan mij zien en gaven ook aan dat deze stageplek goed voor mij is geweest.

In het jaar dat ik hier ben geweest heb ik elke dinsdag een lesdag gehad op het terrein en heb ik geen lessen op school gehad. Het nadeel hiervan is dat ik geen contacten met school heb uitgezonderd van een docent die les komt geven. Hierdoor kun je geen ervaringen delen met je klasgenoten. Het fijne aan de lesdagen op het terrein is dat je alleen maar les krijgt over de onderwerpen in de GGZ.

De GGZ en de werkwijze van de leerafdeling moet je liggen anders is het een zware stage voor je en je moet de uitdaging aan durven gaan, maar als het bij je past dan is dit een hele leuke stageplek waarbij je jezelf leert kennen, kunt ontwikkelen en leert samenwerken met collega’s en mede-stagiaires. Ook kun je de theorie in de praktijk uitvoeren en zie je in welke vormen ziektebeelden voorkomen en hoe dat verschilt per persoon.