Het verhaal van Danny

“Danny is een 26 jarige jongeman met een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek. Door zijn verslaving heeft hij een eenmalige psychose doorgemaakt. Danny ging in het verleden om met de verkeerde personen en kwam hierdoor in de problemen. Zo sloot hij abonnementen af en verkocht de telefoons die hierbij hoorden, kreeg veel boetes en belandde hierdoor in de schulden. Danny overziet de oorzaken en gevolgen hiervan niet; als hij geld kan verdienen doet hij dat ongeacht wat hij hiervoor moet doen.

Om te resocialiseren en beter te leren omgaan met zijn problemen, hebben we Danny opgenomen in ons expertisecentrum voor forensische psychiatrie. Hier leert hij door middel van een goede dagstructuur voor zichzelf te zorgen. Op de afdeling wordt hij begeleid vanuit het verpleegkundig team waarbij voorlichting, structuur en zelfzorg belangrijke speerpunten zijn. Daarnaast leert Danny koken onder begeleiding van een kok. Het verdere programma bestaat uit het volgen van verschillende behandelmodules om inzicht te krijgen in Danny’s problematiek, zoals ‘’Weet wat je kan’’ gericht op LVB problematiek, de Forensische verslavingsmodule, Health4U en budgetteren.

Ook hebben we Danny gekoppeld aan een maatje, om activiteiten buiten de afdeling te ondernemen en meer body te geven aan de resocialisatie. Nadat hij de dagbesteding op het terrein had gevolgd was Danny toe aan een volgende stap: het doen van vrijwilligerswerk bij een kringloopwinkel. Onder begeleiding van Marian kan hij hier zijn sociale contacten en geleerde vaardigheden oefenen in de maatschappij.

Sinds kort verblijft Danny in een eigen woning, waar hij ambulant begeleid wordt. Onlangs belde hij me nog om te vertellen hoe het gaat, en gelukkig gaat het goed."

Amber, GZ-psycholoog

Verleg jij de focus in de GGZ?

17 d6abdc2f15 Amber

Klaas, klinisch psycholoog

Verleg jij de focus in de GGZ?