Gepubliceerd:

Hoe gaat het nu met de vrijwilligers?

‘Heel goed! Gelukkig zijn er geen vrijwilligers die corona hebben. Eén vrijwilliger die gewerkt heeft op de afdeling waar wel besmettingen waren, is gelukkig zelf niet besmet geraakt. Onze coronateststraat staat nu ook open voor vrijwilligers en daar ben ik heel blij mee. Dat ze daar gebruik van kunnen maken zie ik als erkenning van het belangrijke werk dat ze doen’.

Hoe ging het tijdens de ‘eerste golf’?

‘De vrijwilligers konden een aantal maanden helemaal niet komen. Wij zien bij GGNet het vrijwilligerswerk als een aanvulling op de zorg, dus dat werd best wel gemist. Ik heb steeds met ons Corona Management Team (CMT) contact gehad om te bekijken wat er nog wel kon. Toen op de afdelingen nog één bezoeker per patiënt per dag mocht komen, mocht er daarnaast ook nog één bezoekvrijwillger komen. Zo hadden de mensen toch nog twee contactmomenten per dag. Toen de maatregelen nog strenger werden, moesten we helaas voor de bescherming van patiënten en vrijwilligers besluiten dat de vrijwilligers niet meer mochten komen.

{image path="images/2020/10/12_7d613da50e_opkikkertjes.jpg"}

Veel vrijwilligers hebben in die tijd toch contact gehouden met ‘hun’ patiënt. Zij hebben veel kaartjes gestuurd en ook vaak telefonisch of via beeldbellen contact gehouden. Ze hebben cakes en taarten gebakken en die dan afgegeven bij de afdeling. Ze hebben contactloze buitenconcerten georganiseerd. Dat gaf hun toch het idee dat ze nog iets konden doen voor de mensen. En de patiënten vonden het heel erg fijn dat er mensen aan hun dachten en voor hun klaar stonden’.

Werden de vrijwilligers gemist?

‘Ja zeker! Dat heb ik veel gehoord van de afdelingen. De vrijwilligers voegen iets extra’s toe aan het leven van een patiënt. Vooral aandacht en tijd op een gelijkwaardig niveau. Veel vrijwilligers trekken er op uit met een patiënt, zij voelen zich daardoor vaak veel beter. Het is, net als voor iedereen, ook voor patiënten een onzekere tijd. En als een vrijwilliger, soms één van de weinige contacten die iemand heeft, dan ook niet mag komen… Dat is niet fijn.

Maar andersom gold het ook. Ook de vrijwilligers misten het werk. Ik kreeg geregeld telefoontjes: ‘Mag of kan het al weer? Ik mis het zo!’ Sommige vrijwilligers voelden zich ook eenzaam. Het vrijwilligerswerk betekent voor hun ook afleiding en contacten met mensen’.

Hoe gaat het nu in ‘de tweede golf’?

‘Na de eerste golf zijn bijna alle vrijwilligers gelukkig weer teruggekomen. Enkele mensen zijn vanwege hun leeftijd, vaak 80+, gestopt. Dat zou waarschijnlijk toch wel gebeurd zijn, misschien heeft corona dit wel iets versneld. Het zijn natuurlijk wel allemaal mensen die vanwege hun leeftijd extra kwetsbaar zijn voor het virus.

Ik merk dat de mensen weer heel voorzichtig zijn. Sommigen haken @toch af. Dat hoor ik ook wel van vrijwilligerscoördinatoren van andere instellingen. Dat is heel jammer, maar ik begrijp het wel. Ik vertel de mensen altijd dat ze welkom zijn als ze toch weer willen terugkomen. Maar het is een feit dat we nu wel vrijwilligers kwijt raken.

We kijken nu per afdeling en in overleg met het CMT wat er wel kan. Mijn uitgangspunt is dat iedereen zich er goed bij moet voelen. We hebben alle vrijwilligers via de vrijwilligersnieuwsbrief uitgelegd welke veiligheidsmaatregelen GGNet heeft getroffen en welke regels er gelden in de gebouwen. Voor vrijwilligers gelden in principe dezelfde regels als voor de medewerkers. Binnenkort krijgen de vrijwilligers ook toegang tot intranet. Dat is heel mooi want dan kunnen ze alle corona-informatie direct lezen.

Tot slot

Gelukkig melden zich ook nog steeds vrijwilligers aan. Dat is fantastisch! Wil je ook vrijwilligerswerk doen bij GGNet? Kijk op werkenbijggnet.nl voor meer informatie en welke vrijwilligersvacatures er zijn.