Marte reisde voor haar studie geneeskunde heel Nederland door: haar bachelor haalde ze in Groningen, haar master in Maastricht en een jaar geleden is ze in het UMC Utrecht gestart met haar PhD onderzoek. “Tijdens de masteropleiding ben ik me verder gaan oriënteren op onderzoek dat gedaan wordt in de psychiatrie en kwam ik al snel bij het UMC Utrecht uit. Ik besloot naar Utrecht te verhuizen en dat is een goede stap gebleken”, legt Marte uit. Naast haar promotie-onderzoek gaat ze de opleiding tot psychiater bij GGNet volgen. Want psychiater worden, dat wilde Marte als kind al.

Droombaan

De animo voor psychiatrie onder geneeskundestudenten is niet groot, maar Marte had juist weinig interesse in andere specialisaties. “Inschrijven voor geneeskunde betekende voor mij automatisch inschrijven voor psychiatrie. Ik hoefde niet na te denken over mijn specialisatie. De psychiatrie heb ik altijd een fascinerend vak gevonden. Hoe kan het dat een ogenschijnlijk gezond iemand bijvoorbeeld ineens dingen ziet die anderen niet kunnen zien? En hoe kun je zo iemand helpen? Dat wilde ik leren.”

Combinatie

Sinds een jaar doet Marte in het UMC onderzoek naar de inzet van het medicijn Clozapine. “Clozapine is het meest effectieve antipsychoticum, maar kan bij sommige mensen ook ernstige bijwerkingen geven. Wij onderzoeken of het mogelijk is om op basis van DNA te voorspellen of iemand goed op Clozapine zal reageren”, vertelt Marte. Ze is enthousiast over het onderzoek en heel blij dat ze bij GGNet de kans krijgt om naast haar specialisatie te promoveren. “Jurjen Luykx is als copromotor én opleider bij GGNet zowel bij mijn onderzoek als opleiding betrokken. Zo is er voldoende oog voor beide en veel flexibiliteit.”

“GGNet is betrokken bij mijn specialisatie én promotie”



Nachtdienst op zondag

Marte heeft nu een jaar fulltime onderzoek gedaan en heeft nog een jaar onderzoek voor de boeg. Volgend jaar start ze als AIOS bij GGNet, maar ze heeft al een half jaar ‘proefgedraaid’. “Twee jaar lang vooral achter de computer zitten, leek me niet goed. Om meer patiëntencontact te hebben en de organisatie alvast beter te leren kennen ben ik daarom op zondag nachtdiensten gaan draaien bij GGNet in Apeldoorn. Ik heb daar al veel geleerd. Sommige psychiaters en verpleegkundigen kennen patiënten al heel lang en weten precies wat voor iemand werkt en wat niet. Het is indrukwekkend om te zien hoe zij de behandeling dan precies weten af te stemmen op die ene persoon.”

Meer dan de ziekte

Marte heeft er bewust voor gekozen om de opleiding te volgen bij GGNet, en niet in een academisch ziekenhuis. “De ggz spreekt mij aan, omdat je een patiënt kunt volgen van het eerste tot het laatste contact met de psychiatrie. Je bent vaak intensief en langdurig bij iemand betrokken en bij de behandeling wordt niet alleen de stoornis, maar het hele leven van een patiënt in ogenschouw genomen. Er wordt ook gekeken naar de omstandigheden waarin iemand verkeert en wat voor diegene belangrijk is. Hoe woont iemand? Hoe zou hij of zij het liefst de dag invullen? Wat is de rol van familie en vrienden?” De multidisciplinaire aanpak en herstelgerichtheid spreken Marte aan. “Door vanuit verschillende invalshoeken met iemand mee te denken, kunnen we iemand ondersteunen bij het optimaal realiseren van zijn of haar wensen.”

High & Intensive Care

Na het half jaar ‘proeven’, gaat ze volgend jaar de combinatie van AIOS en onderzoek echt ervaren. “Ik heb er vertrouwen in. Mijn begeleider en collega’s denken mee over de haalbaarheid en hoe ik alles het beste kan organiseren. Dat is heel fijn.” Over zes jaar wil Marte psychiater zijn. “Het liefst ga ik op de High & Intensive Care (HIC) werken. Die 24/7 zorg trekt me. Het helpen van mensen in een acute of gevaarlijke situatie. Daarnaast wil ik heel graag onderzoek blijven doen, in het bijzonder naar ernstig psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie. Er valt nog ontzettend veel te ontdekken en bij te leren, waardoor we hopelijk de zorg steeds verder kunnen verbeteren.”