‘Er voor de ander zijn, dat doet me goed’
Marieke Lobé (46) is verpleegkundige op de high intensive care (HIC) van GGNet in Apeldoorn. Ze leerde in haar 23-jarige carrière ook een aantal andere afdelingen van dichtbij kennen, ‘maar nergens haal ik zo veel plezier en voldoening uit mijn werk als op de HIC.’
“Wat ik me bij elke nieuwe patiënt realiseer: niemand kiest voor een opname op de HIC. Wij treffen mensen op een zeer kwetsbaar moment in hun leven. Daarom zijn mijn collega’s en ik heel alert op de zogenoemde ‘eerste vijf minuten’, op een warme ontvangst op de afdeling. Het is een belangrijk moment om de patiënt te laten zien en voelen: we zijn er voor je. Ik stel mezelf voor, biedt wat te drinken aan, wat te eten misschien en laat dan de kamer zien – tenzij we direct moeten handelen omdat iemand in een acute crisis verkeert. Vriendelijk en gastvrij, zoals ik zelf ook behandeld zou willen worden.”
In de eerste plaats mens
“Wij bieden 24-uurszorg aan (jong)volwassenen met een ernstige psychiatrische aandoening. Zodra zij bij ons over de drempel stappen, zijn zij patiënt. Maar ik ben me er terdege van bewust dat zij in de eerste plaats mens zijn. Vader, moeder, zoon, dochter, geliefde, vriend, collega, buurtgenoot.
Mijn werk als verpleegkundige is heel veelzijdig. Ik bereid opnames voor, schrijf signaleringsplannen, dien medicatie toe en begeleid patiënten de dag door, in groepsverband en individueel. Ik voer veel gesprekken met ze en coach hen in hun proces. Wat heb je nodig? Wat brengt je verder? Het gaat vaak om ogenschijnlijk basale zaken als op tijd opstaan, gezond eten of het dag- en nachtritme herstellen, maar die zijn allemaal zo eenvoudig niet als je leven op z’n kop staat.”
"Ik houd van de dynamiek van de afdeling, van de diversiteit aan patiënten en ziektebeelden, van de samenwerking met mijn collega’s, van de uitdaging van het onvoorspelbare en de creatieve oplossingen die we soms moeten bedenken.”
Baan met betekenis
“Wat mij drijft in mijn werk is dat ik kan bijdragen aan het verminderen van de angst en pijn van patiënten, aan het verzachten van hun leed. De een boekt sneller vooruitgang dan de ander, maar het verheugt me keer op keer als de eerste tekenen van herstel zichtbaar worden: als ik merk dat iemand lekkerder in z’n vel zit, wat spraakzamer wordt of juist de rust hervindt. Het doet me goed om voor onze patiënten van betekenis te kunnen zijn.
In mijn 23 jaar bij GGNet heb ik ook op andere afdelingen gewerkt. En ook daar had ik het naar mijn zin, maar nergens haal ik zo veel plezier en voldoening uit mijn werk als op de HIC. Ik houd van de dynamiek van de afdeling, van de diversiteit aan patiënten en ziektebeelden, van de samenwerking met mijn collega’s, van de uitdaging van het onvoorspelbare en de creatieve oplossingen die we soms moeten bedenken.”
Nieuwsgierig?
“Als senior verpleegkundige vervul ik ook een aantal zorgoverstijgende taken, met name op het gebied van ontwikkeling en coaching van het team en het implementeren van nieuw beleid op de afdeling. Zo zijn we een aantal jaren geleden afgestapt van het separeren van patiënten – iets waar we allemaal ronduit achterstaan, maar wat best een cultuuromslag was. Ik vind het fijn om zo’n belangrijke ontwikkeling mee in goede banen te leiden. Het vergt wat aanpassingen, maar het verbetert onze zorgverlening. En daar draait het om: de beste zorg en ondersteuning voor onze patiënten. Dat is waar ik elke dag naar streef.
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zich een goede voorstelling kan maken van het werken op een high intensive care en dat mensen het misschien spannend vinden. Maar ben je nieuwsgierig naar mensen, houd je van een dynamische werkomgeving, wil je van betekenis zijn voor mensen in een kwetsbare periode van hun leven, kijk dan eens bij onze vacatures. En bel gerust voor meer informatie of een rondleiding. We maken graag kennis met je!”
Wil jij ook werken in de acute zorg of op een andere afdeling binnen de ggz? Kijk dan eens bij onze vacatures
Meer verhalen van medewerkers van GGNet lees je hier.